velj

Zašto trenirati? Zašto voditi brigu o kralježnici?

By: admin Comments 0

Zašto trenirati? Zašto voditi brigu o kralježnici? Skolioza je bočna zakrivljenost kralježnice zbog koje grudni koš gubi simetriju, a koja se najčešće pojavljuje tijekom rasta – neposredno prije puberteta. To je odstupanje od normalne zakrivljenosti kralježnice, točnije pojačana postranična zakrivljenost dijelova kralježnice, najčešće uz prisutnu posljedičnu rotaciju kralježaka.

Nepravilno držanje i skolioza simptomi su koji se vrlo često susreću na sistematskim pregledima djece i mladih. Može biti uzrokovana različitim stanjima poput cerebralne paralize, mišićne distrofije, poliomijelitisa, juvenilne osteoporoze, ali se točan uzrok skolioze još ne zna.

Većina slučajeva skolioze je blaga, ali neka djeca razviju deformitete kralježnice koji postaju teži s rastom. Rotacija kralježaka koja je nastala posljedično može progredirati ako se pravovremeno ne započne s terapijom.

Osobito teška zakrivljenost kralježnice može smanjiti količinu prostora u prsima što otežava plućima normalno funkcioniranje. Kada je riječ o vježbama za jačanje leđne i trbušne muskulature kod lakših funkcionalnih skolioza najčešće se provode simetrične vježbe i postupci, dok izraženije skolioze zahtijevaju kombinaciju simetričnih i asimetričnih vježbi u cilju zaustavljanja moguće daljnje progresije, odnosno redukcije postojećeg stanja. Kod asimetričnih vježbi uglavnom se radi na istezanju konkavne strane i jačanju konveksne strane.